Do’s and don’ts voor een eclectisch interieur
Alle blogitems

Bij een eclectisch interieur draait het om een mix van verschillende stijlen. Letterlijk betekent eclectisch ‘het beste uitkiezend’. Bij een eclectische stijl gaat het dus om het samenvoegen van de beste stijlelementen uit diverse stijlen. Het leuke van een eclectische stijl is dat niets moet en alles mag. Maar houdt dat in dat je zomaar van alles bij elkaar kunt ‘gooien’? Dat zeker niet! In een eclectisch interieur draait het om de kunst van het combineren. Hieronder vind je een aantal do’s en don’ts voor het creëren van een eclectisch interieur.

Do’s

  • Durf en toon lef! Wees niet bang om totaal verschillende items uit verschillende stijlen met elkaar te combineren. Probeer verschillende combinaties uit, het is vaak verrassend hoe uit een mix van verschillende stijlen toch een eenheid kan ontstaan.
  • Maak gebruik van contrasten. Strakke, gladde oppervlakken met zachte en warme materialen, rechte lijnen met ronde vormen, oud met nieuw, klassieke meubels met moderne eyecatchers of neutrale tinten met een aantal uitgesproken kleuren.
  • Maak het persoonlijk. De kracht van een eclectische stijl is persoonlijkheid en karakter. Meubelstukken of accessoires met een persoonlijk verhaal lenen zich hier goed voor. Denk aan een oud erfstuk uit de familie, handgemaakte souvenirs van een verre reis of een opvallend item uit de geschiedenis van je bedrijf.
  • Gebruik kunst. Kunst gaat goed samen met een eclectisch interieur. Dankzij het onderscheidende en persoonlijke karakter van kunst creëer je eenvoudig unieke eyecatchers die het interieur een geheel eigen uitstraling geven.

Don’ts

  • Zet niet zomaar wat bij elkaar. Eclectisch is geen synoniem voor chaotisch. Om een vorm van eenheid en samenhang te creëren, kun je gaan voor een overeenkomst in kleuren, vormen, materialen of dessins. Werk bijvoorbeeld met een vast kleurenschema of een accentkleur die je overal terug laat komen. Of kies voor een bepaald dessin dat je in meerdere interieuritems herhaalt.
  • Verlies je niet in allerlei tierelantijnen of prullen. Beter een aantal opvallende eyecatchers en onderscheidende stijlelementen, dan allerlei prullaria her en der die het geheel onoverzichtelijk en rommelig maken. Heb je toch een aantal kleine items in dezelfde stijl of met hetzelfde thema, groepeer ze dan in een kleine verzameling en licht ze uit op een mooie pronkplek.
  • Maak het niet te bont. Houd een rustige basis met een zorgvuldig samengesteld kleurenpalet en voer dat overal consequent door. Veel verschillende (dominante) kleuren bij elkaar maken het al snel too much. Vanuit die rustige basis kun je je vervolgens helemaal uitleven met diverse materialen, vormen en prints.

Prints in een eclectisch interieur

Prints lenen zich uitstekend voor een eclectisch interieur. Je kunt ze naar hartenlust combineren en je zet er gemakkelijk onderscheidende eyecatchers mee neer. En nog beter: je kunt ze helemaal uit laten voeren in jouw persoonlijke stijl, kleuren, vormen en afmetingen! Daarmee geef je ze die unieke persoonlijke touch en stem je ze perfect af op jouw eigen eclectische stijl.

Of je nu kiest voor een eigen ontwerp, een klassiek of populair dessin of een persoonlijke foto, bij Prints van Oranje zorgen we voor een haarscherpe print op het door jou gekozen materiaal. Ben je benieuwd naar wat er allemaal mogelijk is voor jouw zakelijke project of persoonlijke interieur? Stuur een mail naar info@printsvanoranje.nl of bel ons op 030-634 7650. Of stel je vraag direct via de chat op onze website.

Do’s and don’ts voor een eclectisch interieurDo’s and don’ts voor een eclectisch interieurDo’s and don’ts voor een eclectisch interieurDo’s and don’ts voor een eclectisch interieur