Herwaardering voor natuurlijke processen
Alle blogitems

Kijkend naar trends met betrekking tot nieuwe dessins, is er duidelijk sprake van een toegenomen belangstelling voor de natuur. De klimaatveranderingen hebben de waardering voor de natuur in al zijn aspecten doen toenemen. Ontwerpers herontdekken natuurlijke processen en zetten daarmee aan tot nieuwe stijlvormen.

Natuurlijke flow als uitgangspunt

Zo experimenteert ontwerpster Aliki van der Kruijs met de natuur door gestalte te geven aan vallende regendruppels. Deze laten op een speelse, bewust gekozen wijze druppelpatronen ontstaan, waarbij geen print hetzelfde is. Vanwege de verschillende weersomstandigheden is ieder beeld uniek, wat een ambachtelijk, custom-made gevoel meegeeft. Verassend en inspirerend!

Bezieling van het interieur

Ontwerpers en eindgebruikers hechten steeds meer waarde aan echt, puur en authentiek. Materialen en dessins laten vaker pure en doorleefde effecten zien. Het lijkt erop dat men zoekende is naar een ‘ziel’. Hierbij fungeert de ziel als geruststellende basis, die waarde en inhoud geeft aan ons leven. Zie bijvoorbeeld het designkarpet met uitvergroot kristal van Nigeriaanse kunstenares Otobong in MHK Antwerpen.

Daarbij is ruimte voor een volledig eigen invalshoek. We laten ons minder in een hokje plaatsen en bepalen liever zelf wat goed voor ons is of niet. De oppervlakkigheid in ons leven maakt plaats voor serieuzere zaken: voor diepgang. In die hoedanigheid moet een interieur minimaal een ‘bezield’ object hebben.

Natuur heeft inspirerende uitwerking

Prints van Oranje denkt dat opkomende dessins gebaseerd zullen zijn op bezielde natuurlijke materialen. Natuursteen, de microkosmos, de kosmos als geheel en ook water en landschappen hebben elk hun inspirerende uitwerking op het interieur.

Wat dacht je van een doorsnede van prachtig natuursteen, die in al zijn gelaagdheid zijn rijke historie laat doorschemeren? Of een semi-transparant printgordijn met een watercolor-effect. Om stil van te worden…

Dit soort dessins lenen zich uitstekend voor prints op bijvoorbeeld tapijt en meubelstof en geven het waarde.

© 2018 Ab Oosterhof Interieurarchitect – in opdracht van Prints van Oranje.
 
Herwaardering voor natuurlijke processenHerwaardering voor natuurlijke processenHerwaardering voor natuurlijke processenHerwaardering voor natuurlijke processen